Kompozit Dolgular 

Geçmişte diş dolgusu olarak Amalgam (gümüş) ve altın kullanılıyordu. Ancak günümüzde yapılan çalışmalarla malzemelerin geliştirilmesi, modern alet ve tekniklerin katkısıyla daha doğal ve estetik restorasyonlar gerçekleştirilebilmektedir. Bu malzemelerden birisi de Kompozit Dolgu malzemesidir.

Basit şekliyle “Beyaz veya Estetik Dolgu” olarak tanınmaktadır. Teknik adı “Kompozit Resin” dir. Günümüzde kullanılanların çoğu “Işığa Duyarlı” maddeler içermekte ve bu nedenle özel bir ışık kaynağı kullanılarak sertleştirilmektedir. Işıkla sertleştirilen kompozit dolgular tek seansda yapılmaktadır. Hem ön hem de arka dişlerde güvenilir bir şekilde kullanılabilirler. Arka grup dişlerde kullanılacak olanların yapıları, çiğneme kuvvetlerine dayanabilmeleri için olağanüstü geliştirilmiştir. Geniş renk seçenekleri olduğu için, estetik olarak mükemmel sonuçlar elde edilebilir.

Yapımları  

Diş üzerindeki çürük temizlendikten sonra, özel ve zararsız bir asitle diş yüzeyi pürüzlendirilir, özel bir yapıştırıcı ajan (Bonding Agent) uygulanır. Bu madde diş ve dolgunun birbirine daha iyi tutunmasını sağlayarak dolgunun direncini ve ömrünü arttıracaktır. Daha sonra seçilen renkteki dolgu maddesi ince tabakalar halinde yerleştirilir ve her yerleştirilen tabaka ışıkla (20-40 sn. arasında) sertleştirilir. Dolgu bu şekilde bitirildikten sonra, üzerindeki yükseklikler ve fazlalıklar alınır ve parlatılır. Böylece, yapımları tek bir randevuda tamamlanır.  Direkt uygulanan ve ışıkla sertleştirilen kompozit dolgular yapıldıktan hemen sonra kullanılabilir. Ancak; anestezi yapıldıysa uyuşukluğun geçmesi beklenmelidir. Diş dokusuyla oynandığı ve ağzımız “yeni ve yabancı” bir malzemeyle tanıştığı için, bir süre için dolgu yapılan dişin üzerine çok fazla yüklenmemekte de fayda vardır.

Kompozit Dolgular