Kanal Tedavisi Neden Yapılır?
Dişin pulpasının hastalığının tedavisi için dişlere kök kanalı tedavisi uygulanır. Günümüzde hemen hemen hiçbir dişin çekimine gerek kalmadan yapılmış iyi kanal tedavileri ile dişler kurtulabilmektedir. Canlı bir dişe uygulanmış kanal tedavisinin başarısı % 90'dır.Pulpada enfeksiyon ya da kalıcı bir hasar varsa kanal tedavisine gerek duyulur. Tedavi edilmemiş çürükler pulpa enfeksiyonuna neden olabilir. Diş minesi ve dentin çürük nedeniyle kök kanalına kadar madde kaybına uğrar ve çürük nedeniyle oluşan bakteri pulpada enfeksiyon oluşumuna neden olur. Dişin iç kısmında bulunan bu enfeksiyonlar için antibiyotikler sonuç almada etkili değildir. Bu enfeksiyon iltihaplanmaya neden olur ve iltihaplanma da kanın dişe ulaşmasını engeller. Bu nedenle antibiyotiklerin kan dolaşımı yoluyla enfeksiyona ulaşmaları zordur. Kanın pulpaya ulaşması zorlaştıkça, pulpanın kendi kendini iyileştirmesi de zorlaşır.
Dişte meydana gelmiş olan kırılma, çatlama, travma ya da bir veya birden fazla yapılmış dolgular gibi derin restoratif çalışmalar belirli bir müddet sonra pulpaya zarar verebilir. Ayrıca diş için yapılmış olan herhangi bir işlem de pulpaya zarar verebilir. Kuron uygulanacak kişiler uygulamadan önce diş kökü için kanal tedavisine ihtiyaç duyabilirler.
Birçok vakada, enfeksiyon olmamasına rağmen pulpa iltihaplanabilir ve sonrasında iyileşip normal hale dönebilir.
Hastanın dişinde.
- Sıcakla ve soğukla başlayan uzun süre geçmeyen ağrı,
- Gece uykudan uyandıran ağrı,
- Kendi kendine başlayan ağrı varsa pulpa iltihabının iyileşip normale dönme şansı kalmamıştır. Kanal tedavisi yapılması zorunludur.
- Yapılmazsa pulpada bulunan iltihap şiddetli ağrı ve enfeksiyona , devamında apse oluşumuna ve dişi çevreleyen kemikte hasara neden olur
Doğal dişi korumak her zaman tercih edilmelidir. Bir ya da daha fazla diş eksikliği komşu dişlerin yer değiştirmesine, duruş şeklinin bozulmasına sebep olabilir. Ayrıca doğal dişler korunursa implant veya köprü gibi pahalı ve derin tedavilere gerek kalmaz. Hasar görmüş ve enfekte olmuş bir dişe kanal tedavisi uygulanmaması durumunda diş vücudun enfeksiyon merkezi haline gelebilir.
Genelde kanal tedavileri derin ve geniş alana yayılmış çürüklerden ötürü yapılır. Bu nedenle diş tedavi öncesinde dahi zayıf durumdadır. Kanal tedavisinden sonra diş kuronla kaplandığı ya da diş renginde olan kompozit dolgu ile doldurulduğu takdirde, diş ömür boyu kullanılabilir